Rädda mannen

De flesta tänker inte alltid som jag, det är jag medveten om, men jag kan inte låta bli att fnissa lite för mig själv när jag läser artikeln Rädda Mannen av Naturskyddsföreningen, och tänka: det här skulle kunna lösa problemet med jordens överbefolkning, som enligt min åsikt, är en av de största anledningarna till varför jorden har blivit så förstörd som den är idag.

Men det är väl bara jag som ser det så.

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Rädda mannen

 1. Andreas skriver:

  Jag tänkte precis samma sak när jag läste det. Dessutom hade jag själv planer på att skapa en site vid namn ecocentrisk. Jag tycker nämligen inte att miljörörelsen bryr sig tillräckligt om natur, djur, ekosystem, biosfär, etc.

 2. Sarah skriver:

  Nej, det kan ju också bero på att olika miljörörelser fortfarande ser allting utifrån ett mänskligt perspektiv och vill verka först och främst för människans bästa och därefter kommer planeten, när det egentligen är tvärtom: naturen går före människan.

 3. Jag har också tänkt den tanken men problemet är ju att miljögifterna vi släpper ut inte bara påverkar oss utan också tar med sig hela ekosystem i fallet. Frågan är ju om det är en särskilt ekocentrisk lösning. Att den mänskliga populationen måste ner har ju slagits fast gång efter annan i historien men det intressanta är att ideen möts av mindre och mindre hån. Kolla på Malthus och hans bemötande jämfört med Arne Naess och nutidens debatt om problemen med en överbefolkad planet. Tror det finns en liten gnutta hopp för världen med eller utan människor i en snar framtid.

  • Sarah skriver:

   Det är klart att debatten om överbefolkning slås ned med hån. Att kritisera den mänskliga rättigheten att få finnas har väl alltid varit lite tabu, eller att ens påstå en sak som att naturen är viktigare än människan gillas nog inte av så många. Har aldrig stött på Arne Naess faktiskt, så där är jag inte alls insatt. Vet inte om jag håller med om att det finns hopp i framtiden, just nu så verkar ju allt bara gå åt fel håll.

   • Min poäng är just att debatten om överbefolkning faktiskt inte längre slås ned med hån 🙂 Helt plötsligt är det okej att fråga sig hur mycket människor som kan leva på jorden och inom planetens gränser. Sen finns det ju åsikter åt båda hållen. Bland annat de som påstår att mänskligheten kan svälla till 40 miljarder men också de som menar att vi måste ner till kanske 100 miljoner. Arne Naess är grundaren, eller en av, till Djupekologin. Väl värd att kolla upp tycker jag. De har en ekocentrisk världsbild. En annan mer radikal och ofta utpekad som ekofascist inom djupekologin är Pentti Linkola.
    Allt gott

   • Sarah skriver:

    Fast det beror nog lite på vem man talar med. Forskare, politiker och de som på olika sätt syns i media verkar börja kunna prata om det nu, men jag får alltid en känsla att det går inte riktigt att föra en debatt om överbefolkning med ”medelsvenssons” för de vill inte erkänna att populationen är ett problem. Men det är i alla fall bra att debatten börjar bli mer vanlig!

 4. Mona Wallin skriver:

  Intressant. Tack Andreas, för länk hit. Som en som jobbar för en miljöorganisation är det mycket intressant att höra vad ni har att säga. Min syn på det är att miljörörelsen gör det ni faktiskt säger – bryr sig i första hand om planeten. Däremot så har det visat sig ypperligt svårt, om inte omöjligt att få till stånd några förändringar över huvudtaget om man inte utgår från människan där hon/han är just nu, för att sedan kunna flytta gränserna. Det enda som händer om man inte gör det är att man skapar motsättningar och folk stoppar huvudet i sanden. Ett gott tecken på det tycker jag är att det har blivit snudd på trendigt att vara medveten.

  • Sarah skriver:

   Jo, jag tycker också att man börjar märka att det blir lite mer trendigt att vara medveten om miljöproblematiken. Den börjar ju blir allt svårare att ignorera nu för tiden, då konsekvenser börjar poppa upp allt eftersom. Hoppas bara att denna trend håller i sig och att den fastnar i människors tänk, det skulle vara en start mot en mer hållbar framtid. Förhoppningsvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s